Geluidsoverlast
Geluidsoverlast van buren

Ruim een kwart van de bevolking heeft te maken met burengerucht of geluidsoverlast van buren. Omdat geluidsoverlast een serieus probleem is die ten koste gaat van de gezondheid, is het belangrijk dat problemen omtrent geluidshinder van buren worden opgelost. Hieronder staan de verschillende stappen die u kunt ondernemen tegen burengerucht.

Praat met de buren over de overlast
Om geluidsoverlast aan te pakken is het belangrijk dat u eerst met de veroorzaker van het burengerucht gaat praten. Vaak zijn zij zich er niet van bewust dat zij overlast veroorzaken. Spreek ze niet aan wanneer u nog boos bent, maar nodig ze eens rustig uit voor een kopje koffie. Zo kunt u een goede burenrelatie in stand houden en zijn uw buren meer geneigd naar uw ergernissen te luisteren. Vraag ook of uw buren wel eens last hebben van u. U laat zo zien dat u ook rekening houdt met hen. Het is de bedoeling dat u in dit eerste gesprek meteen tot concrete afspraken komt. Stel niets uit. Het is belangrijk dat de geluidsoverlast wordt weggenomen en dat lukt alleen met het maken van concrete afspraken.
 
Een tweede gesprek is meestal een slecht teken
In het ideale geval worden de afspraken die zijn gemaakt in het eerste gesprek nageleefd en is de geluidsoverlast zodoende opgelost. In de praktijk blijkt dit helaas niet altijd het geval. Wanneer het burengerucht doorgaat, dan is dit meestal een slecht teken. Het kan betekenen dat uw klachten niet serieus worden genomen. Ga zo snel mogelijk het tweede gesprek aan. Dit kunt u gewoon doen terwijl de overlast bezig is. U kunt ook aanbellen direct nadat u de overlast hebt ervaren. Jullie hebben immers afspraken gemaakt en die zijn niet nageleefd. Doe het verzoek om de afspraken na te leven.

Dossieropbouw bij geluidsoverlast
In dit stadium is het belangrijk dat u in een dossier gaat bijhouden wanneer en hoelang u last heeft van het burengerucht. Omdat de afspraken niet worden nageleefd, is het onwaarschijnlijk dat u er als buren onderling gaat uitkomen. U kunt nu twee dingen doen. De overlast accepteren of de overlast melden bij instanties. En voor deze instanties is een goed dossier van groot belang.

De verhuurder
Indien u een huurwoning betrekt, dan kunt u de burenoverlast melden bij de verhuurder. De verhuurder is verplicht u woongenot te verschaffen. Tevens zijn de buren verplicht zich als goede huurders te gedragen. In feite houden zij zich niet aan hun afspraken naar de verhuurder toe en faalt de verhuurder in zijn verplicht u woongenot te verschaffen. De verhuurder is dus verplicht iets tegen de geluidsoverlast te doen. In de praktijk geeft de verhuurder vaak niet thuis of doet te weinig om de overlast te bestrijden. U kunt de verhuurder via de rechter dwingen om toch iets te doen tegen de overlast.

De politie en wijkagent
U kunt ook de politie bellen wanneer u overlast heeft van uw buren. Meestal komt de politie echter alleen wanneer de overlast 's nachts plaatsvindt. Voor geluidsoverlast overdag kunt u het beste de wijkagent aanspreken.

Bemiddeling
Omdat de verhuurder en de politie vinden dat geluidsoverlast iets is van buren onderling, zullen zij vaak proberen een bemiddelende rol te spelen. De wetgeving is momenteel dat overlastveroorzakers wel zelf kunnen bepalen of zij dit willen. Gelukkig is men nu op het hogere politieke niveau bezig met wetten om de overlastveroorzakers te verplichten mee te werken met deze bemiddeling.


Geluidsoverlast

Geluidsoverlast hondengeblaf

Geluidsoverlast melden

Geluidsoverlast regels

Geluidsoverlast tijden

Geluidsoverlast tot hoe laat?

Geluidsoverlast van buren

Geluidsoverlast verminderen

Geluidsoverlast voorkomen

Juridische aspecten van geluidsoverlast
Powered by Create your own unique website with customizable templates.